Deze reis is voor 2024 gepland van Vrijdag 27 sept. t/m 4 0kt.
Zes dagen wandelen over de heuvels in Limburg, een stukje Duitsland en België.
De Dutch Mountain Trail is een meerdaagse bergwandeltocht dwars door zuid Limburg. Deze wandelroute is meer dan 100 kilometer lang en voert bekende, maar ook minder bekende paadjes in het heuvelland. De Dutch Mountain Trail is bijna volledig onverhard.
Je wandelt langs steile kalkwanden, heerlijke slingerpaadjes en glooiende hellingbossen.
Direct naar aanmeldformulier
Overnachting
U overnacht in de Nieuwbouw van Natuurvriendenhuis “Eikhold” in Heerlen.
8 daagse Busreis
Reissom: € 685,00 pp. incl. 7x Logies + ontbijt en diner.
Toeslag: € 95,00 pp. alléén op de kamer
Begeleid: Door 2 wandeltrainers/gidsen per groep. Er zijn 2 groepen.
Busreis: Nederland – Limburg vv. en de dagelijkse transfers.
Aantal dln: Minimaal 18 deelnemers – maximaal 36 deelnemers
Reisdatum: 27 september t/m 04 oktober 2024 (vrijdag t/m vrijdag)
Opstapplaatsen Touringcar: Hoorn-A’dam-Utrecht-Breda-Nederweert
en de dagelijkse transfers.
Programma | |
Vrijdag | Vertrek uit Noord-Holland. ’s Middags aankomst en verkenning omgeving. |
Zaterdag | 1e traject Heerlen – Bochholz |
Zondag | 2e traject Bochholz – Vaals |
Maandag | 3e traject Vaals – Gulpen |
Dinsdag | 4e traject Gulpen – Teuven |
Woensdag | 5e traject Teuven – Eijsden |
Donderdag | 6e traject Eijsden – Maastricht |
Vrijdag | Terugreis naar Noord-Holland |
De Sportwandelschool biedt voor 2024 deze prachtige Trail voor de 3e keer aan.
In 2022 en 2023 hebben 30 deelnemers olv. 4 begeleiders aan deze reis naar tevredenheid deelgenomen.
Heeft u vragen voordat u besluit om uw aanmelding in te sturen stelt u ze per e-mail aan
Aanmelden via het aanmeldformulier
Link naar meer informatie en ontstaan van de Dutch Mountain
Dutch Mountain Trail * Dutch Mountain Film Festival (dmff.eu)
In 2019 bedachten de mannen achter het Dutch Mountain FilmFestival (DMFF) de Seven Summits.
Dit zijn zeven rondwandelingen naar de Zuid-Limburgse toppen. Het zijn wandelingen van 5 tot 9 kilometer voor de echte liefhebber.
In 2020 bestond het DMFF tien jaar. Ter gelegenheid daarvan werd de Dutch Mountain Trail uitgezet. Waarbij de Seven Summits met elkaar werden verbonden. Het initiatief wil vooral laten zien dat je niet naar het buitenland hoeft om in de bergen te wandelen.
En dan moet je bergen niet te serieus nemen. Iedereen beseft dat het slechts heuvels zijn. En aangezien we nu toch meer in eigen land reizen is het ook slim. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden die je onderweg tegen komt op de Dutch Mountain Trail.
Stijgen en Dalen
Het traject is 101 kilometer lang en kent de volgende heuvels:
Wilhelminaberg (225 meter) – Schneeberg (257 meter) – Drielandenpunt Vaals (322,5 meter) –
Eyserbos (197 meter) – Gulperberg (157 meter) – Hakkenberg (252 meter) – Kattenroth (209 meter) –
D’n Observant (157 meter).
Startpunt
De route begint op treinstation Eygelshoven aan de Duitse grens. Waarna je zigzagt door het Zuid-Limburgse heuvelland.
Wilhelminaberg (225 meter)
De Wilhelminaberg is de eerste die je tegen komt. Het is meteen een pittige omdat hij steil is. Je wandelt door het bos tot het uitzichtpunt. Bij helder weer kun je onder meer de Eifel en de Hoge Venen in België zien.
Deze berg is overigens door de mens gemaakt. Het is een ophoping van stenen die uit de Staatsmijn Wilhelmina kwamen. Tegenwoordig is het een recreatiegebied, met onder meer de skipiste van SnowWorld.
Schneeberg (257 meter)
De top van de Schneeberg ligt in Duitsland, maar hij begint in ons land. Aan de voet van de berg ligt het Nederlands dorp Oud-Lemiers. Van daar uit loop je gestaag omhoog.
Onderweg kom je diverse herinneringen tegen uit de Tweede Wereldoorlog. Denk aan drakentanden, die tanks de weg moesten versperren. Ook vind je hier enkele bunkers. Vanaf de top zie je de Wilhelminaberg bij goed weer.
Drielandenpunt Vaals (322,5 meter)
Het Drielandenpunt bij Vaals is het hoogste punt van Nederland. En hoort dus bij de Dutch Mountain Trail. Je wandelt via het Preusbos naar boven. Dit loofbos is onderdeel van het grootste aaneengesloten loofbos in Zuid-Limburg.
Je kunt op de top de 50 meter hoge Boudewijntoren beklimmen. Met heerlijke vergezichten. Waarbij je goed kunt zien welke heuvels je al hebt gezien. En welke je nog gaat nemen.
Eyserbos (197 meter)
Het Eyserbos op de Dutch Mountain Trail.
Wielrenners kennen het Eyserbos als de zwaarste kuitenbijter in ons land. En ook wandelaars krijgen hier het echte berggevoel. Bovenop loop je door een heuse alpenweide, die opvallend veel wandelaars verrast. Je loopt hier een deel op hoogte, met steeds wisselend uitzicht. Je hebt onder meer zicht op de Eifel en de Hoge Venen.
Gulperberg (157 meter)
De Gulperberg ligt vlak bij het Eyserbos. Die ook vervloekt wordt door wielrenners. Maar ook bekend is door het betonnen Mariamonument uit 1935 op de top. Het werd gemaakt door beeldhouwer Charles Vos en architect Piet Gerrits. Het eerste deel omhoog is erg steil. Waarna er later nog een steil stuk komt.
Maar het uitzicht vanaf de top maakt alles goed. Je kijkt uit over de fraaie Eyser heuvelrug. En je kunt de Vaalserberg al zien. Je wandelt ook door het Dunnenbosch, dat bekend staat als een van de mooiste hellingbossen van Limburg.
Hakkenberg (252 meter)
De Hakkenberg is een bijzonder drielandenpunt, althans een beetje. Op de top komen de grenzen van Nederland, Vlaanderen en Wallonië samen. Als je de Hakkenberg wilt nemen loop je eerst langs vakwerkhuizen. Het pad voert door het bos en wordt steeds steiler.
Met name de terugweg is bijzonder mooi. Je kunt hier heerlijk ver kijken. De naam komt van de mensen die hier altijd hakhout verzamelden.
Kattenroth (209 meter)
Kattenroth ligt net over de grens met België bij Voeren. Al zou je ook kunnen zeggen dat deze heuvel de grens vormt. Je kunt vanuit het plaatsje Noorbeek naar de top lopen, om dan af te dalen via de zuidkant. Dit is een heerlijk deel van de route.
D’n Observant (157 meter)
Ook D’n Observant op de Sint-Pietersberg bij Maastricht is een zogeheten steenberg. Oftewel een overblijfsel van de mergelwinning. Het is gemaakt van deklagen van ENCI groeve. Hierdoor is de berg opvallend wit van kleur. Het is tegenwoordig een natuurgebied van Natuurmonumenten.
Je kunt het makkelijke pad nemen. Maar de beroemde Anstieg door de Verbogen Vallei is pittig. Het kan glad zijn, maar ook op sommige stukken erg steil. Een heerlijke uitdaging dus. Met als toetje een fraai uitzicht op Maastricht. Het is ook de plek waar de Maas ons land in stroomt. En hier lopen bijvoorbeeld Mergelland-schapen. En heel bijzonder ras.
Eindpunt
Het officiële eindpunt van de Dutch Mountain Trail is het treinstation van Maastricht.